Kirjastojen kesälukukampanjassa lapsia ja nuoria innostetaan lukemisen pariin ThingLinkillä
Kirjastojen kesälukukampanja tarjoaa uusia ideoita kesälomalle lapsille ja nuorille. Kampanjassa on luotu lapsille lukuseikkailu Lumotun puiston salaisuus, jonka kautta alakoululaiset pääsevät selvittämään ThingLink-pelissä, miksi puutarhatontut ovat villiintyneet, miten villinkaninpoikaset liittyvät tähän ja mitä kaikkea Harmi-niminen lemmikki voikaan saada aikaan. Matkan varrella seikkailijat saavat monenlaisia lukuvinkkejä huumorista eläinkirjoihin, pelaavat minipelejä, löytävät askarteluideoita ja tutustuvat äänikirjoihin.
Samaan aikaan toisaalla nuoret pääsevät Luettu maa -pelissä virtuaaliselle maailmanympärimatkalle poikkeusoloista huolimatta itseään inspiroivien teemojen äärelle muun muassa katsomaan jalkapalloon liittyviä lukuvinkkejä, tekemään Instagram-haasteita ja etsimään sateenkaariteemaista suosikkikirjaansa. Kampanja tarjoaa lukuvinkkejä eri teemoista, Instragram- ja TikTok-haasteita, äänikirjaideoita, uutta ajateltavaa ja rentoa kesätekemistä laiturille, koripallokentän laitaan tai mihin kesäloma sitten viekin.
Valtakunnallinen lukukampanja
Alakoululaisille suunnattu Lumotun puiston salaisuus ja yläkoululaisten Luettu maa toimivat kännykällä, tabletilla ja tietokoneella. Käyttäminen ei vaadi kirjautumista ja kampanjat ovat avoinna kaiken ikäisille kaikkialla Suomessa, ja ulkomaillakin matkustustilanteen salliessa. Peleissä pääsee etenemään omassa tahdissaan, itseä inspiroivia teemoja, lukuvinkkejä, somehaasteita, minipelejä ja muuta mielenkiintoista etsien.
Lumotun puiston salaisuudessa seurataan jatkokertomusta pelilaudalla liikkuen.
Molemmat kampanjat on toteuttanut Seinäjoen kaupunginkirjasto osana valtakunnallista lasten ja nuorten lukemista edistävien kirjastopalvelujen erityistehtäväänsä.
Valtakunnallinen erityistehtävä huolehtii lasten ja nuorten lukemista ja lukutaitoa edistävien kirjastopalvelujen kehittämisestä koko Suomessa ja tehtävää varten myönnetään vuosittain erillistä valtionavustusta. Seinäjoen kirjasto huolehtii erityistehtävän myötä lasten ja nuorten kirjastopalveluiden kehittämisestä eri puolilla maata. Jo ennen erityistehtävää Seinäjoen kirjastossa on tehty pitkäjänteistä, kokonaisia ikäluokkia koskevaa lukutaitotyötä muun muassa varhaiskasvatuksessa ja peruskoulussa. Lisätietoja lukutaitotyöstä löytyy myös Ylen uutisista täältä ja täältä.
Luettu maa vie nuoret maailmanympärimatkalle eri teemoihin, muun muassa skeittauksen pariin.
Lumotun puiston salaisuutta ovat lisäksi olleet tekemässä Helsingin kaupunginkirjasto/Monikielinen kirjasto, Rovaniemen kirjasto/Suomen saamelainen erikoiskirjasto ja Celia-kirjasto. Molemmat pelit on toteutettu ThingLinkillä ja toteutuksessa on hyödynnetty ThingLinkin suunnittelu- ja sisällöntuotantopalveluita.
Lukukampanjoita luotaessa sisällöntuotantotiimissä toimivat Seinäjoen kaupunginkirjaston koordinaattori Emilia Koski ja Kirsi-Maria Välimäki, joita ThingLinkin asiantuntijatiimi tuki hankkeen toteutuksessa. Ruotsinkielisestä sisällöstä vastasivat kirjastopedagogi Lena Sågfors ja kirjastopedagogi Anna-Maija Koskimies. Emilia ja Kirsi-Maria loivat suomenkieliset sisällöt ja hankkeen kuluessa pidettiin säännöllisesti seurantatapaamisia ThingLink-tiimin kanssa, joiden aikana ja sähköpostitse pohdittiin esimerkiksi tagien sijoitteluun, siirtymiin ja upotuksiin liittyviä kysymyksiä. Lisäksi teknistä tukea ja käytännön apua esimerkiksi taustakuvien sommitteluun sai sähköpostitse. Lisäksi hankkeessa toimi monialainen työryhmä sisällöntuotantotiimin tukena muun muassa jakamalla sisältövinkkejä, kommentoimalla ideoita ja eri versioita sekä tuotannon loppuvaiheen testauksessa. Lisätietoja laajasta tekijätiimistä saa Lumotun puiston salaisuus ja Luettu maa -kampanjasivuilta.
Ruotsinkielisessä Lumotun puiston salaisuus -seikkailussa pelataan muun muassa minipelejä jatkokertomuksen väleissä.
Kampanjasta luotiin monimediaiset ThingLink-versiot erikseen lapsille ja nuorille suomeksi ja ruotsiksi. Lisäksi luotiin suomen puhutuimmilla kielillä perinteisemmät kirjavinkkilistat paperiversioina pohjoissaameksi, viroksi, venäjäksi, englanniksi ja arabiaksi. Lumotun puiston salaisuudesta luotiin myös ääniversio suomeksi ja ruotsiksi näkövammaisille erillisellä alustalla yhteistyössä Celia näkövammaisten kirjaston kanssa täyden saavutettavuuden takaamiseksi. Ääniversiossa yhdistyvät lasten ja nuorten kirjasuositukset.
Eri kirjastot markkinoivat kampanjaa kukin omalla tavallaan esimerkiksi kirjaston seinillä olevilla julisteilla ja sosiaalisessa mediassa. Osassa kirjastoja on käytössä myös muun muassa arvontoja ja pieniä palkintoja, joilla innostetaan lapsia ja nuoria mukaan.
Ruotsinkielisessä Luettu maa -ympäristössä opetellaan esimerkiksi piirtämään mangaa lukuvinkkien rinnalla.
Digitaalinen toteutus monipuolisti sisällöt
Tänä vuonna lukukampanjasta haluttiin digitaalinen, jotta sisällöistä saataisiin mahdollisimman monipuoliset perinteisten kirjalistojen ja tehtävien lisäksi. Pandemiaoloissa digitaalinen kampanja mahdollistaa osallistumisen kännykällä, tabletilla tai tietokoneella myös silloin, kun kirjastot ovat kiinni. Kirjastojen ollessa auki digitaalisuus ja fyysiset kirjastovierailut puolestaan tukevat toisiaan: esimerkiksi kirjavinkkivideosta poimittua kirjaa voi etsiä Sivupiirin sivuilta omasta kirjastosta ja käydä sitten lainaamassa kirjan paikan päällä.
Koska koko maan kattava, erikokoisten kirjastojen hyödyntämä kampanja on itsessään haaste toteuttaa, tiimi piti tärkeänä digitaalisen alustan helppokäyttöisyyttä. ThingLink valikoitui eri alustojen vertailun kautta, koska se mahdollistaa monipuolisen ja vaivattoman sisällöntuotannon: alustalle voi lisätä tageja, kuvia, videoita, upotuksia ja kokonaisuus on kätevä toteuttaa siirtymillä uusiin teemoihin. Lisäksi valinnassa korostui mahdollisuus saada säännöllistä, joustavaa suomenkielistä tukea suunnittelussa ja toteutuksessa. Tukea arvostettiin erityisesti nyt, kun valtakunnallinen, digitaalinen kampanja toteutettiin ensimmäistä kertaa.
Kampanjan suunnittelu ja sisällöntuotanto vei toki aikaa ja vaati työtä etenkin, kun lasten ja nuorten versiot rakennettiin erikseen suomeksi ja ruotsiksi. Alustan käyttö tuntui kuitenkin helpolta ja kun rutiini sisällötuotantoon muodostui, rakentaminen eteni vauhdikkaasti. Tarvittaessa apua onneksi sai nopeasti. Tiimi iloitsi erityisesti mahdollisuudesta lisätä esimerkiksi lukuvinkkejä tageina paljon enemmän ja monipuolisemmin kuin olisi ollut mahdollista perinteisessä paperitoteutuksessa. Nyt lukuvinkkejä on niin linkkeinä, kirjan esittelyupotuksina, videovinkkeinä kuin somepostauksinakin, ja lukuvinkkien entistä laajemmista teemoista jokainen löytää itselleen jotakin sopivaa.
Monenlaista lukemista
Osa lapsista ja nuorista lukee mielellään ja nauttii siitä. Osalla lukumotivaatio on kuitenkin matala ja lukeminen on voinut tuntua vuosien varrella vaikealta ja tylsältä etenkin, jos kirjojen aiheet eivät ole motivoineet. Kirjastojen lukukampanjalla halutaankin tukea ennen kaikkea niiden lasten ja nuorten lukemista, jotka eivät vielä pidä lukemisesta tai joille se on haastavaa. Samalla halutaan antaa kaikille uusia näkökulmia lukemiseen ja auttaa huomaamaan, että itseä kiinnostavasta aiheesta löytyy mielekästä luettavaa. Hankkeen taustalla on lukutaidon tärkeyden tiedostaminen. Aikuisten heikko lukutaito kasvattaa osaltaan myös epätasa-arvoisuutta, kun esimerkiksi arkisten asioiden hoitaminen ja tiedonhaku vaikeutuu. Lukeminen onkin paitsi harrastus myös välttämätön elämäntaito, jolla voi olla kauaskantoisia vaikutuksia.
Lukemisen etuja on tutkittu paljon ja Lukukeskus onkin koonnut aiheesta tietoa muun muassa 10 faktaa lukemisesta -sivustolle. Lukeminen muun muassa kehittää keskittymiskykyä ja lievittää stressiä. Erityisesti pitkien tekstien lukeminen kohentaa pitkäkestoista muistia ja voi jopa suojata Alzheimerin taudilta. Lukeminen auttaa käsittelemään vaikeitakin asioita ja sanallistamaan paremmin omia tunteita. Lisäksi tuoreessa tutkimuksessa satuhetkien todettiin lievittävän tehohoidossa olevien lasten kiputiloja ja stressitasoa. Pandemian aikana kaikenikäisten lukeminen lisääntyi, kun oloiluaikaa on monilla ollut aikaisempaa enemmän. Nyt myös kesälomat tuovat jälleen uusia mahdollisuuksia rentoutua hyvän luettavan ääreen.
Lukukoira Sylvi vinkkaa parhaat tarinat.
Kampanja tukee monilukutaidon kehittymistä ja lukemisen monipuolisia mahdollisuuksia, joista löytyy jokaiselle jotakin uutta ja omaa: lukukoiran kirjasuosituksia, pelejä, vinkkejä itse kirjoitettujen tarinoiden julkaisuun Wattpad-sivustolla ja kirjavinkkejä. Tavoitteena on innostaa lukemisen äärelle pienin askelin etenkin niitä, jotka eivät vielä lue tarjoamalla monipuolista sisältöä, jonka kautta lukeminen tapahtuu kuin huomaamatta, ilman kynnystä. Lukukampanjan lasten versio on suunniteltu alakoululaisille ja nuorten versio yläkoululaisille. Sisällöt ovat kuitenkin avoinna ja hyödynnettävissä kaiken ikäisille.
ThingLink-toteutus käytännössä
Alusta asti tiimille ja työryhmälle oli tärkeää luoda erilliset versiot lapsille ja nuorille, jotta erityisesti nuorten toiveet ja kiinnostuksen kohteet voitaisiin huomioida parhaiten. Helposti eri projekteissa käy niin, että lapset ja nuoret niputetaan samaan kohderyhmään, jolloin sisällöistä tulee nuorille liian lapsellisia. Tätä haluttiin välttää pitämällä lasten ja nuorten versioiden toteutus, kuvitus ja sisällöt erillään. Lasten version kantava teema on jatkokertomus, joka etenee Lumotun puiston halki ja jonka kuluessa selvitetään mysteeriä ja saadaan matkan varrella muun muassa lukuvinkkejä, ratkotaan tehtäviä ja pelataan minipelejä. Nuorten versiossa puolestaan lähdetään maailmanympärimatkalle ja nuori voi valita maailman eri kolkista itseään kiinnostavia teemoja urheilusta ihmissuhteisiin ja kauhusta mangaan ja löytää näiden teemojen alta muun muassa lukuvinkkejä, somehaasteita ja videoita.
Lumotun puiston salaisuus
Lasten version taustakuvana on karttakuva lumotusta puistosta, jonka poikki polku mutkittelee ja jonka varrella pysähdytään eri rasteilla, ikäänkuin pelilaudan eri peliruuduissa. Mervi Heikkilän jatkokertomus kuljettaa käyttäjää ja Marjo Nygårdin kuvitus tukee tarinaa. Matkan varrella päästään ihmettelemään, mitä lumotussa puistossa tapahtuu ja arvailemaan mysteerin selitystä. Samalla käydään kurkkaamassa lukuvinkkejä ja opitaan etsimään kirjoja omasta kirjastosta, tehdään ThingLinkiin upotettuja minipelejä, kuunnellaan Yle Areenan kuunnelmia, katsotaan videoita, saadaan askarteluvinkkejä ja ratkotaan kirjoihin liittyviä tehtäviä, valikoiden oman mielenkiinnon mukaan.
Lumotun puiston salaisuus -seikkailussa luetaan jatkokertomusta, etsitään luettavaa kirjahyllystä, katsotaan videoita ja tehdään tehtäviä.
Siirtymien kautta päästään pääkuvasta peliruutukuviin, joihin on upotettu myös Google Forms -kyselyitä, joissa vastataan monivalintojen avulla tarinan kysymyksiin. Oikein vastattuaan pelaaja saa kirjaimen, joka auttaa häntä myöhemmin ratkaisemaan tarinan mysteerin. Loppuratkaisu kartan viimeisessä peliruudussa ratkeaa oikealla kirjainyhdistelmällä. Matkan varrella käyttäjät voivat valita itselleen sopivat luettavat ja tekemiset oman mielenkiintonsa pohjalta.
“Tekstiä ja mediaa” -tageihin on lisätty myös ääntä. Näin lapset voivat paitsi lukea, myös kuunnella jatkokertomuksen.
Luettu maa
Tiimi halusi luoda nuorten versioon mahdollisimman monipuolista sisältöä, jotta nuoret löytäisivät kiinnostuksen kohteisiinsa sopivaa luettavaa ja lukemiseen liittyvää tekemistä, kuten Instagram-haasteita. ThingLink-taustakuvana toimii Brocin kuvittama maailmankartta ja eri puolille maailmaa on sijoiteltu eri teemoja, kuten skeittaus, some, manga ja scifi.
Esimerkkinä uuden tyyppisestä lukemisesta toimii Inside by Demi WhatsApp-tarina, jota pääsee lukemaan ThingLink-alustalla upotettuna videona. Koko jatkokertomus on kirjoitettu WhatsApp-keskustelun muotoon.
Inside by Demi -tarina on upotettu ThingLinkiin “Lisää sisältöä websivulta” -tagilla.
Lukukokemusten monipuolisuutta ja omaa tarinankerrontaa kuvaa myös alustalla annettu Wattpad-vinkki. Kuka tahansa voi laittaa Wattpad-sivustolle omia tarinoitaan muiden luettavaksi, ja päästä lukemaan esimerkiksi muiden nuorten kirjoittamaa fanfictionia.
Sivustolla on linkki, josta saa lisätietoa myös Wattpad-tarinoiden kirjoittamisesta.
Kokemukset ja jatkoideat
Hanke on juuri käynnistynyt kirjastoissa, joten palautetta ei tässä vaiheessa ole vielä ehditty kerätä, mutta sitä aiotaan kerätä hankkeen kuluessa. Sisällöntuotantovaiheessa lapsilta ja nuorilta koottiin vinkkejä mielenkiintoisiin sisältöihin ja siihen, mitä alustalla haluttaisiin tehdä. Kirjastolaisilta eri puolelta Suomea on tullut hyvää palautetta ja he arvostivat erityisesti sitä, että lapset ja nuoret saivat molemmat omat erilliset kokonaisuutensa.
Tulevaisuudessa tiimi toivoo, että kirjastojen hankkeissa voidaan jatkaa digitaalisia kampanjoita, mutta samalla fyysinen kirjastossa käyminen onnistuu pandemian hellittäessä. ThingLinkin käyttö tuntuisi tulevaisuudessa mielekkäältä esimerkiksi kirjastojen koulutuskokonaisuuksien luomisessa itseopiskelumateriaalina. Tulevaisuuden digikampanjoiden pohdinnan aika on kuitenkin syksyllä – ensin on aika iloita siitä, että kampanja on juuri pyörähtänyt käyntiin, odottaa kuulumisia käyttäjiltä ja nauttia kesästä omalla tyylillä lukien ja lomaillen.
Oletko kiinnostunut ThingLinkin suunnittelu- ja sisällöntuotantopalveluista?
Tarvitsetko yhteistyökumppania interaktiivisten 360-ympäristöjen suunnitteluun, kuvaamiseen ja rakentamiseen? Kaipaatko tukea tukea koulun tai yrityksen tilojen esittelyssä, perehdytyksissä, koulutuksissa tai verkkokoulutusmateriaalien tuottamisessa? ThingLinkin suunnittelu- ja sisällöntuotantopalvelut räätälöidään tarpeidesi mukaan ja ne voivat sisältää esimerkiksi:
- kierroksen tai esittelyn suunnittelu ja toteutus interaktiivisten sisältöjen suunnitteluun ja kuvaamiseen erikoistuneen ammattilaisen kanssa
- kuvaukset ja editointi: normaalit kuvat, videot, 360-kuvat, 360-videot, drone-kuvat
- verkkokurssin tai -valmennuksen suunnittelu, toteutus ja ThingLinkin käyttökoulutus yhteistyössä asiakkaan kanssa
Lue lisää ja ota yhteyttä:
Aleksi Komu
Sales & Partnerships Director
aleksi@thinglink.com
+358 50 379 3818
Kysymyksiä?
Voit aina ottaa meihin suoraan yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää. Liity myös yhteisöihimme – erityisesti ThingLink Opetuksessa -ryhmään. Olemme todella ylpeitä ryhmistämme ja siitä, miten niissä otetaan vastaan uudet ideat ja jaetaan niitä. Ryhmät toivottavat sinut ilolla tervetulleeksi.
Facebook ThingLink Education | Finland | Italia | Espana | Israel | India
X/Twitter ThingLink | ThingLink Education
Älä epäröi ottaa yhteyttä meihin osoitteessa
education@thinglink.com
Kirjoittaja: Emmi Ollila