Sotamuseon virtuaalinen näyttely esittelee sata vuotta maanpuolustusta

Matias

Fyysisten näyttelyiden rinnalla toteutettavat virtuaaliset näyttelyt tuovat uusia monimediaalisia tapoja historian esittelyyn ja tekevät näyttelyistä helposti saavutettavia. Puolustusvoimien osana toimiva Sotamuseo on tehnyt virtuaalisia näyttelyitä jo vuodesta 2017 ja nyt myös Puolustusvoimat 100 vuotta sodan ja rauhan töissä – näyttelystä on tehty digitaalinen versio. 

Sotamuseo perustettiin 1929. Se on osa Puolustusvoimia ja Maanpuolustuskorkeakoulua. Sotamuseon tehtävänä on tallentaa ja esitellä Suomen sotahistoriaa ja esineistöä, josta osa on esillä näyttelytiloissa. Vanhan maneesin “Autonomiasta Atalantaan” -näyttelystä ja sukellusvene Vesikon tiloista oli jo aikaisemmin luotu virtuaaliset kierrokset. Edellinen projekti toteutettiin ThingLinkillä vuonna 2017.

Ketä virtuaaliset näyttelyt palvelevat?

Virtuaalisen näyttelyn tavoitteena on palvella erityisesti niitä aiheesta kiinnostuneita, jotka eivät syystä tai toisesta pääse paikan päälle esimerkiksi poikkeusolojen tai liikuntarajoitteen takia. Virtuaalinäyttelyyn voivat tutustua kaikki aiheesta kiinnostuneet myös esimerkiksi ulkomailta ja ilman pääsymaksua.

Virtuaaliset näyttelyt eivät tietysti voi täysin korvata fyysistä vierailua, jossa kävijä voi esimerkiksi tuntea korsun tuoksun, mutta virtuaalikierros tarjoaa hyvän vaihtoehdon fyysiselle käynnille. Virtuaalikierros sopii erityisesti niille, jotka haluavat käydä tutustumassa näyttelyyn helposti ja nopeasti, itselle sopivana aikana tai kun vielä harkitaan vierailua paikan päällä.

Virtuaalisessa näyttelyssä avautuu lähikuvia ja lisätietoa kuvassa näkyviä ikoneja klikkaamalla

Koska virtuaalinäyttely tarjoaa hyvän yleiskuvan tiloista ja sen esineistöstä, se toimii myös museon henkilökunnan työkaluna, eräänlaisena digitaalisena arkistona, jonka avulla on helppo muistella, miten näyttelyn eri osat ovat toteutettu aikaisemmin. Tämä puolestaan auttaa uusien näyttelyiden suunnittelussa. Virtuaalinäyttelyyn on lisätty myös osia, jotka olisivat fyysisessä näyttelyssä hankala toteuttaa, kuten lyhyitä esittelyvideoita ja linkkejä lisätiedon äärelle. Lisäksi yleisölle voidaan näyttää sellaista esineistöä, jota fyysisissä näyttelyissä ei voida näyttää esimerkiksi esineen haurauden vuoksi. Tästä esimerkkinä toimii alkuperäinen jääkärilippu.

Näyttelyn toteutus oli laajan tiimin yhteistyön tulos

Sotamuseon virtuaalinäyttelyt on toteutettu hyödyntämällä vapaasti pyöriteltäviä 360°kuvia, joihin on upotettu tekstiä sekä kuva- ja videomateriaaleja. Kierroksella liikutaan suorakaiteen muotoisessa näyttelytilassa askel askeleelta eteenpäin. Vierailijan on helppo nähdä, missä on, miten pääsee eteenpäin ja kuinka hän voi palata taaksepäin.

Selkeillä symboleilla merkityistä napeista tietää jo vilkaisemalla avaako se tekstiä, kuvan vai videon. Erilaisia medioita on hyödynnetty luovasti ja erityisesti lyhyet opastusvideot tuovat mielenkiintoisen lisän näyttelyyn. Saavutettavuuden parantamiseksi videoihin on lisätty myös tekstitys, minkä lisäksi videon vierestä löytyy tekstiversio erillisenä tagina.

Aloitussivulla kerrotaan mitä kukin paineke tarkoittaa

Sotamuseon näyttelypäällikkö Lauri Haavisto oli projektin tulokseen tyytyväinen: “Virtuaalikierros on todella hyvin toteutettu. 360° kuvat ovat erinomaisia ja tiloissa on helppo liikkua.”

Virtuaalista näyttelyä voidaan muokata ja parantaa sen julkaisun jälkeenkin. Siihen voi lisätä vaikkapa pohjapiirustuksen,  jonka avulla vierailija voi suoraan hypätä haluamaansa osioon. Näyttelyyn voi myös lisätä osion, jossa vierailijat voivat kertoi omista muistoistaan ja kokemuksistaan, jonka jälkeen näyttelyn tekijä voi koota kommenteista kävijöiden kertomukset osaksi näyttelyä. Samalla lailla voidaan toteuttaa palauteseinä, johon kävijät voivat jättää parannusehdotuksia.

Tulevaisuudessa toteutettavia erikoisnäyttelyitä, kuten Sotilaan elämää -näyttely voidaan luoda samalla tavalla ThingLinkillä. Mahdollisesti voitaisiin luoda perinteisen näyttelyn korvaavia täysin virtuaalisia näyttelyitä. Ne eivät veisi näyttelytilaa ja näin yhtäaikaisia näyttelyitä voisi olla useampia samaan aikaan. Esimerkiksi “Millainen Sotamuseo oli vuonna 1957?” -näyttely voisi viedä vierailijat aikamatkalle menneisyyteen ja tarjota aikalaiskatsauksen siitä, miten sotakokemuksia käsiteltiin 1950-luvulla.

Käyttäjäpalaute: Virtuaalivierailu inspiroi tulemaan paikan päälle

Nykyinen Puolustusvoimat 100 vuotta sodan ja rauhan töissä -virtuaalinäyttely aukesi suurelle yleisölle 24.6.2021 ja markkinointia on tehty tähän mennessä pienillä nostoilla eri medioissa sekä julisteilla ja esitteillä. Esimerkiksi Ruotuväki teki näyttelystä noston verkkosivuillaan. Yleisöltä on jo ehditty saada palautetta esimerkiksi Facebookissa ja vierailijat ovat olleet virtuaalinäyttelyyn hyvin tyytyväisiä ja kokeneet kierroksen helppokäyttöiseksi ja miellyttäväksi. Osa on myös kertonut, että virtuaalinäyttely inspiroi heitä vierailemaan tulevaisuudessa myös paikan päällä. Virtuaalinäyttelystä saa hyvän yleiskuvan esineistöstä ja tarinoista, mikä motivoi oppimaan lisää fyysisessä näyttelyssä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että uusi virtuaalinäyttely saavutti sille asetetut tavoitteet hyvin. Nykyinen virtuaalinäyttely aiotaan toteuttaa myös ruotsiksi ja englanniksi. Digitaalisessa muodossa olevien näyttelyiden kieliversioiden tekeminen on helpompaa kuin fyysisissä museotiloissa, joissa tila on rajattua. Puolustusvoimat 100-vuotta -näyttelyn kohdalla tutkitaan mahdollisuuksia myös muiden kieliversioiden toteutukseen – esimerkiksi japanin- tai venäjänkielisille versiolle löytyisi varmasti kysyntää.

Linkit virtuaalinäyttelyihin:

Sukellusvene Vesikko -virtuaalinäyttely

Autonomiasta Atalantaan -virtuaalinäyttely

Puolustusvoimat 100 vuotta sodan ja rauhan töissä -virtuaalinäyttely

Oletko kiinnostunut ThingLinkin suunnittelu- ja sisällöntuotantopalveluista? 

Tarvitsetko yhteistyökumppania interaktiivisten 360-ympäristöjen suunnitteluun, kuvaamiseen ja rakentamiseen? Kaipaatko tukea tukea koulun tai yrityksen tilojen esittelyssä, perehdytyksissä, koulutuksissa tai verkkokoulutusmateriaalien tuottamisessa? ThingLinkin suunnittelu- ja sisällöntuotantopalvelut räätälöidään tarpeidesi mukaan ja ne voivat sisältää esimerkiksi:

  • Kierroksen tai esittelyn suunnittelu ja toteutus interaktiivisten sisältöjen suunnitteluun ja kuvaamiseen erikoistuneen ammattilaisen kanssa
  • Kuvaukset ja editointi: normaalit kuvat, videot, 360-kuvat, 360-videot, drone-kuvat
  • Verkkokurssin tai -valmennuksen suunnittelu, toteutus ja ThingLinkin käyttökoulutus yhteistyössä asiakkaan kanssa

Kysymyksiä?

Voit aina ottaa meihin suoraan yhteyttä sähköpostilla tai esim. ThingLink Opetuksessa -Facebook-ryhmän kautta!

Yhteystiedot: Aleksi Komu, kumppanuusjohtaja, aleksi@thinglink.com, +358 50 379 3818

X/Twitter ThingLink | ThingLink Education

Kirjoittaja: Emmi Ollila

Other posts

Avatars of product experts

Meet ThingLink Experts

If you’d like to learn more about what ThingLink can offer to your company, you can schedule an online meeting with one of our product experts below.

Start now
Create unique experiences with ThingLink! It's easier than you think! Start now